Lærling Malin på Mølla

Malin (18) har fått en helt unik læreplass på Mølla.
Etter ett år med praksisplass har Malin Chuhe Gutun (18) nå fått en
todelt lærlingplass på Mølla Storsenter.
Dette gir henne en gyllen mulighet til å finne veien til drømmejobben – og en løsning litt utenfor det vanlige
som bidrar til en ny og viktig lærlingplass i lokalområdet.

– Jeg har vært her i ett år nå, hvor jeg har jobbet en dag i uka på senterkontoret mens jeg har gått på skolen, forteller 18-åringen fra Brumunddal. Året har vært lærerikt. 

– Jeg har vært med på å arrangere julemarked, og da vi hadde “Grønne dager” hadde jeg mye ansvar for arrangementet. Klassen min kom hit, og vi drev en gjenbruksbutikk, forteller hun.

Malin har mange og varierte oppgaver. Blant annet følger hun med og rapporterer om trafikken på kjøpesenterets sosiale medier. Hun er en «altmulig-jente» som finner fram, organiserer og deler ut materiell som skal ut i forbindelse med kampanjer og markedsaktiviteter. Hun har også mye dialog med butikkene knyttet til forskjellige aktiviteter.  

– Ved å være her har jeg merket at det er ganske stor forskjell på det vi lærer på skolen og hvordan det faktisk er i virkeligheten. Det er ikke bare salg og å selge ting. Det ligger masse planlegging bak ting som skal skje, sier Malin. Hun setter i gang kompressoren. Et tresifret antall ballonger skal gjøres klart til Dala Mart´n. 

Todelt lærlingplass

Malin er nå ferdig med sine to skoleår på «Salg, service og reiseliv» på Ringsaker videregående skole. Fra ett år med praksisplass har hun nå sikret seg lærlingplass på kjøpesenteret i Brumunddal de neste to årene. 

– Jeg har nå fått en todelt lærlingplass, på senterkontoret og hos Eurospar. Jeg kunne velge litt hvilken butikk jeg ville jobbe i, og da valgte jeg matbutikken. Her skjer det mye, og jeg får jobbe med flere folk samtidig som at det er en mer fysisk jobb. Eurospar er også flinke til å følge med og ta inn produkter som trender i sosiale medier og som unge liker, forteller hun.  

Hva vil du si om Mølla og hva de har å tilby for ungdom? 

– Normal er en butikk som trekker flere unge til senteret, men ellers er det ikke så mange butikker for unge, synes jeg.

Gina Tricot og BikBok hadde vært butikker som kunne lokket henne til å handle lokalt i Brumunddal, fremfor CC på Hamar og selvsagt netthandel. 

Hva som skal bli yrkesveien i framtiden er fortsatt usikkert.  

– Ved å være her på kjøpesenteret får jeg prøvd litt forskjellig, noe som gjør det lettere å finne ut hva jeg skal jobbe med videre. Jeg vet fortsatt ikke helt hva jeg skal bli, men kjenner at jeg egentlig kunne tenke meg å jobbe på kontor slik som moren min. Jeg liker å holde orden på ting, sier 18-åringen.  

En løsning litt utenfor boksen

Jeanette Skaug Dale, faglærer for «Salg, service og reiseliv» på Ringsaker videregående skole er full av lovord for den todelte løsningen Malin har fått på Mølla storsenter.  

-Helt supert. Dette viser at det går an å tenke utenfor boksen og finne en løsning som fungerer både for arbeidsgiver og lærling. Vi er kjempefornøyde med samarbeidet vi har hatt med Mølla og Eurospar for å få til dette, sier Skaug Dale. 

Hun vet ikke om noen andre som har tilbudt en todelt løsning på denne måten tidligere, med det er en god idé som andre gjerne kan adoptere.   

Et skrikende behov etter flere lærlingplasser

Av fjorårets kull på «Salg, service og reiseliv» har alle elevene fått lærlingplass. Skaug Dale beskriver likevel et skrikende behov for flere praksis- og lærlingbedrifter i Ringsaker.  

-Det er cirka 20 lærebedrifter vi har samarbeid med og verner godt om. Vi ønsker oss flere, da det er viktig å få en større bredde av lærlingplasser å tilby her i Ringsaker og Mjøsområdet. Vi har for eksempel ikke en eneste lærlingplass å tilby i klesbransjen, noe flere elever ønsker seg, forteller hun.  

Hun forteller at de er godt dekket innen dagligvare og kiosk, mens klesbutikk, bilsalg, elektronikk, museum/attraksjoner og hotelldrift utover resepsjonsdrift er mangelvare. Slik det er i dag må elevene ofte justere forventningene sine, eller flytte på seg for å få lærlingplassen de helst vil ha.  

-Det er viktig at bedrifter ser nytten av å ta inn en praksiselev eller læring og at de ser dem som en ressurs og ikke en byrde. Dette er en mulighet til å forme fremtidige arbeidstakere, oppfordrer faglæreren.

Viktig å kunne bidra

Senterleder Harald Tungevåg er godt fornøyd med en ung lærling på laget i hverdagen på kjøpesenteret. 

-Vi har ikke mulighet til å ta inn en læring 100 prosent her på senterkontoret. Det er mangel på lærlingplasser og ved å gjøre det på denne måten kunne vi bidra med en plass, forteller senterlederen.  

Han legger til at det faglige oppfølgingsansvaret ligger hos Eurospar, så vil de sammen sikre at alle satte kompetansemål ivaretas i læretida fram mot Malins fagbrev om to år.  

Malin har blitt en viktig ekstra ressurs for senterlederen når hun hver mandag og tirsdag er på plass og tar hånd om faste og forefallende oppgaver hun har fått ansvar for på senterkontoret. De andre dagene er hun i dagligvarebutikken.  

-Hun er også med på markedsmøter og kan komme med innspill på aktiviteter. Jeg ser det som verdifullt at hun, fra en ungdoms perspektiv, kan komme med innspill og aktiviteter som vi «gamlisene» ikke tenker på. Hun ivaretar også viktige oppgaver som blir nedprioritert i en hektisk hverdag, sier Tungevåg. 

Kjøpesenteret i Brumunddal har nå 28 butikker og virksomheter og er arbeidsplass for 175 til 200 ansatte.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å sikre at du får den beste opplevelsen på nettstedet vårt. Les mer